Portugalska

Cilj letošnjega prvomajskega potovanja je bila Portugalska. Že nekaj časa sem želel spoznati to deželo, ki je bila v času osvajanj novega sveta ena najbogatejših, potem pa je bogastvo na žalost zapravila.

port01.jpg

Čeprav je danes v učbenikih Portugalska opisana kot ena revnejših evropskih držav, me je presenetila njena razvitost.  Veliko se gradi in obnavlja, tudi ceste so zelo moderne.

Najbolj pa me je presenetil promet. Vozniki v križišču ustavljajo že ko se prižge rumena luč. Če na pločniku ob robu ceste razmišlaš kam bi šel, moraš iti čez cesto, ker se vsi vozniki ustavijo. Ko smo nekoč rekli vozniku avtobusa naj nekomu zahupa, da se nam bo umaknil, je rekel da to ni vljudno. Čudaki.

Tudi drugje se moraš sprijazniti s tem, da z naglico ne boš nikamor prišel. Bolje je da počakaš, da se prodajelec pogovori s tistim ki je pred tabo o vsem kar ju teži, saj si bo potem zate vzel prav toliko časa. Nakup serije znamk za sina je trajal deset minut, ker je prodajalka za vsako prečitala kodo, jo obtrgala, na koncu pa še lepo zapakirala. Tisti za menoj se sploh niso sekirali.

Za Potugalsko pogosto pravijo, da je v znamenju treh F: Fatime, Fuzbala in Fada.

Nogometa res nisem gledal, Zahoviča so poznali, samo tega niso vedeli pri katerem klubu zdaj igra. Povedali smo jim, da zdaj igra za Lidl.

Vera in Fatima na Portugalskem veliko pomeni. Ob cesti smo še daleč od nje lahko opazovali romarje. Te si lahko prepoznal, ker so vsi nosili varnostne svetleče brezrokavnike. Ko bi še pri nas Cerkev dosegla, da bi naše mamce nosile vsaj kresničke, ko gredo v temnih plaščih zvečer k maši.

Fado – otožna portugalska glasba je doma v Lisboni in Coimbri. V Lisboni so fado peli v predmestjih, pevke so bile tudi ženske. Najslavnejša med njimi je bila zagotovo Amalia Rodrigues, ki je fado pela šesdeset let.  Predstava, ki smo jo obiskali je bila tista za turiste, pevce in pevke se še zdaleč niso približali Amalii.

V Coimbri – univerzitetnem mestu, pa fado pojejo študentje. Pojejo samo moški ob spremlavi dveh kitar, klasične in portugalske. Predstava, ki so jo uprizorili je bila čudovita.

port02.jpg

Poleg Lisbone in Coimbre smo obiskali še Porto, vmes smo šli še na izlet v Sierro de Estrello, hribovit predel vzhodno od Coimbre.

Za zdaj še zbiram vtise in urejam fotografije, ki jih bom kmalu objavil na moji spletni strani.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Portugalska”

 1. Nena komentira:

  Maja se odpravljam na Portugalsko v lastni režiji in prebiral vse potencialno koristne informacije. A morda še kdo kaj ve? Že vnaprej hvala.

 2. FLORIJAN komentira:

  Drugo leto sem mislil,da gremo na Portugalsko samo za poletne počitnice se mi zdi malo prehladna za moj okus kakor sem prečital v kometrajih cene so pa ugodne sem izvedel od osebe,ki je bila dol mogoče kdaj drugič na potovanje je super za sončenje mogoče malo ovir hi hi ..

 3. europe hotels komentira:

  europe hotels…

  [...]Portugalska « Zapisi enega Janeza[...]…

  [WORDPRESS HASHCASH] Strežnikov IP (92.132.213.98) se ne ujema z URL-jem komentarja na naslovu (67.225.136.128) in je bil označen kot spam.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !